martes, 20 de marzo de 2018

La densitat

En el vídeo d'esta sessió, reflexionem sobre les coses importants de la vida, és a dir, les nostres prioritats a l'hora de relacionar-nos amb el nostre entorn. El vídeo estava ambientat en una classe, amb alumnes d'uns vint anys i, el professor els mostrava un pot buit i ho anava omplint de tal manera que tots els objectes caberen. En definitiva, el professor volia fer entendre els alumnes que hi ha temps per a tot però, tots i totes tenim prioritats, com per exemple la importància de la família que, al meu parer, és un dels pilars fonamentals en la meua vida.

A continuació, Juanfran ens va plantejar les preguntes següents:

 - El volum d'un objecte és sempre el mateix o pot variar? 
  • Si, a causa d'un canvi en la temperatura o bé per la pressió dels gasos. (En el cas dels gasos es comprimixen per la pressió i en el cas dels sòlids augmenta la temperatura) . Per exemple en el cas de les Juntes de dilatació, s'empren quan pugen les temperatures ja que dilaten el material, per tant el volum diversa. Exemple: El pont d'Alcoi.
- Es tenen dos objectes A i B de mides diferents i fets amb materials diferents. Com podríem determinar quin dels dos materials és més lleuger?
  • Calculant la densitat dels objetes: Densitat: Massa/Volum
A continuació, visualitzem tres vídeos relacionats amb la densitat, els quals són molt útils per a emprar-los en Infantil i, sobretot perquè els alumnos/as comprenguen el concepte de la densitat. 
  • Vídeo 1: Experiment de densitat 

1.Xarop
2.Mel
3.Aigua
4.Oli de girasol
5.Oli d'oliva
6.Alcohol
Tenen distinta densitat per el qual no s'unixen.
De més dens a menys.

  • Vídeo 2, guía Infantil: Arcoiris amb materials de distinta densitat.


1.Miel amb colorant blau i roig.
2.Jabón de plats blaus. 
3.Agua amb colorant verd.
 4.Oli .
5.Alcohol i colorant roig.
     De més dens a menys.






  • Vídeo 3: Ou amb sal o sense sal




Si li dónes temperatura a l'ou rebota. Per que? Per que la densitat de l'aigua en calor baixa i canvia el volum, per tant, canvia la densitat. 




Comptat i debatut, estan sent unes classes complicades perquè el tema de la matèria no és que se'm de molt bé però, a pesar d'això, es que aquestos coneixements després els podré aplicar amb facilitat.



domingo, 18 de marzo de 2018

La magnitud

En la classe del Dimarts Passat 13, comencem amb un vídeo el qual explicava els continguts que hem anat donant durant el curs, conceptes com què és la massa i el volum i els distint estats de la matèria. El vídeo, al meu parer, explicava molt bé el tema de la matèria i, sobretot vàlua per a explicar-ho a xiquets d'Infantil i primer cicle de Primària ja que ho explicava amb exemples i d'una manera molt clara. 
Després del vídeo, Juanfran ens va mostrar diferents tipus de pes, per a veure qual era el més adequat per a l'aprenentatge de la ciència en Infantil. El primer era un pes més tècnic el que comporta a què els xiquets i xiquetes d'Infantil no arriben a entendre els conceptes sobre la matèria. I, el segon, era un pes més visual i més simple. Este últim pes, si que serviria per a emprar com a recurs en les aules d'Infantil ja que els alumnes i alumnes poden aconseguir un aprenentatge més manual i experimental amb ell. A continuació, vos deixe dos imatges de els dos tipus de pes:

Pes 1: Més tècnic

Pes 2: Més visual












Seguidament, Juanfran ens va presentar el concepte de "magnitud i no magnitud". La magnitud és tot allò que es pot mesurar, és a dir, "El concepte de Magnitud és bàsicament la descripció d'una grandària, però es relaciona mes que tot amb una grandària gran, quelcom amb característiques prou considerables per a parlar de la magnitud d'un element, problema, situació, tragèdia, cost, bogeria o el que sea."
"Els magnituds físiques es classifiquen en tres: escalares, vectorials i tensoriales, les escalares són les que posseïxen valors independents de l'observador, com la massa, l'energia , la densitat o la temperatura, estes no posseïxen direcció ni sentit. Les vectorials depenen de l'observador i posseïxen direcció i sentit, per exemple, la força, la velocitat o l'acceleració. Les tensoriales varien d'acord a l'observador, i els seus números canvien d'acord al sistema de coordenades elegidas." (2014, Venemedia) 
Ampliant el tema de la magnitud, passem a les veure que característiques de la matèria tenen magnitud o no:

  • Característiques de la matèria
1.Sabor: No magnitud.
2.Tempetarura:De fusió, de ebullisió
3.Duresa: Graus de duresa. La duresa és la resistència a ser rayat. El diamant (7 graus de duresa) és el material més dur que hi ha ja que no es pot rayar, exepte un altre diamant.
4.Elasticitat: Ke
5.Color: No magnitud
 6.Olor: No magnitud
7.Textura:No magnitud
8.Densitat: Densitat: Massa/Volum. (El mercuri és el element químic que major densitat té:13'6 g/cm3)

Dit astó, podem dir que tot allò que es pot mesurar, té magnitud. Pel contrari, no tindrà magnitud. Este concepte, es pot ensenyar en a etapa d'Infantil, per mitjà d'exemple pràctics com mesurar la temperatura de la classe o calcular la densitat d'alguns materials. 
Per a finalitzar la classe, visualitzem dos vídeos: El de la corona d'Arquimedes i el de Quina pes més un quilo de palla o un quilo de plomo?. El primer vídeo, era un fragment de la sèrie "Arquímedes", el qual explicava com es podia mesurar el volum d'una corona; la qual cosa va fer va ser posar un pes i, en un costat una banyera, a continuació, va posar la corona en l'extrem del pes on estava situada la banyera, la diferència del volum de l'aigua és el resultat del volum de la corona. En el segon vídeo, Juanfran, una vegada més, ens va desmuntar un mite sobre que un quilo de palla pes més que un quilo de plom. El vídeo explicava que la palla a l'ocupar més volum contra resta el pes, per el que el quilo de palla pesa més.
Per a concloure, la matèria és un aspecte que comprén molts conceptes pel que se'm fa un poc difícil la seua comprensió però, a mesura que van avançant les classes, com he comentat, vaig lligant conceptes i comprenent-los.

Referència webgràfica: http://conceptodefinicion.de/. Concepte de magnitud 
           

viernes, 16 de marzo de 2018

El 8 de MARÇ

Pel fet que el Dijous 8 de març no va haver-hi classe per motius de la vaga pels drets de les dones, vos presentaré un vídeo relacionat sobre este problemàtica la qual ens impedix crear una societat més intel·ligent i menys ignorant.


Hui en dia, gran part de la societat ens preguntem: Per què no esclata una revolució? Per què no ens revelem contra un sistema sense drets i llibertats? Espanya s'ha fonamentat en una cultura basada en el patriarcat i el capitalisme, un sistema que es regix per la desigualtat, la falta de drets i la llibertat d'expressió, entre altres molts desajustos. Açò es veu reflectit en la gent amb pocs recursos econòmics, les persones que no poden expressar-se sense abans ser autoritzat o les que expressen el seu pensament i són sancionats per les forces de l'Estat i, molts altres casos que deixen a gran part de la societat en situació de desigualtat.
En el cas de les dones, la situació és denigrant, hi ha una REAL desigualtat entre l'home i dona, on ho podem veure en molts aspectes del nostre dia a dia: La violència de gènere, les desigualtats salarials, el nostre concepte de família on regix la família nuclear, els comentaris masclistes i molts altres més.
A estes altures, hauríem de regir-nos pel sentiment de respecte i igualtat, és a dir, humanitzar-nos, perquè a les persones que frenen el canvi, no se'ls hauria de cridar persones. La dona, des de molts anys arrere, porta patint una violència i desigualtat molt forta i, per gran part de la societat. Per això, elles, nosaltres, TOTES ens mereixem ser les protagonistes d'este canvi i ens mereixem els nostres drets i llibertats, deixant arrere comentaris com: "Un home té més força que la mujer", "No vages tan cortita";"El home és més mascle i, per tant més valiente";. Estos comentaris ,entre molts altres, són els que, per ejemple, contaminen a un més la nostra causa. Deixem de ser tan cavernícoles i comencem a evolucionar com a persones per a aconseguir el benestar entre la població.

A poc a poc...


En la sessió del Dimarts 6 passat , comencem amb el vídeo que tractava el tema de: "Las Dones i la Ciencia". Un cas, sobre aquest tema, que em resulta molt curiós però que no ix en el vídeo és el cas de Mileva Maric, la esposa de Einstein Tots coneixem al l'enginyós Einstein, creador de la teoria de la relativitat però, Era tan enginyós com deien? Va inventar el la dita teoria? Unes quantes fonts afirmen que tot això va ser obra de la seua dona, Mileva Maric i, al meu parer, m'ho crec. Hi ha moltes dones les quals no han tingut les mateixes llibertats i els mateixos recursos que els hòmens per a expressar les seues idees i teories, a causa de la repressió i altres factors que perjudicaven les dones.
A continuació, passem a parlar del tema del volum i, partim de la pregunta següent: Què és el volum? Com és mesura? Bé, després de parlar-ho en classe, ja sabem que el volum és tot allò que ocupa un lloc en l'espai. I, seguidamennte, ordenem de menor a major volum comparant els sis recipients que ens va portar Juanfran. Per a poder saber el total del seu volum, omplim tots els recipients fins al seu límit, perquè, d'esta manera, estiguera cobert tot el seu volum.

  • Els sis recipients eren de distinta grandària i amplària, com podeu observar en la imatge:



Aquesta activitat em va servir d'ajuda per a entendre el que era el volum ja que la massa l'havia entés però este concepte no. També, Juanfran ens va ensenyar a com calcular el volum d'una pedra, en este cas. Si hem de calcular el volum d'una pedra dins d'un recipient d'aigua, hem de restar els mil·lilitres d'aigua del recipient menys els mil·lilitres que donen amb la pedra dins de l'aigua, la qual cosa seria: 283ml d'aigua amb la pedra dins - 250ml d'aigua i, la diferència d'esta operació la qual és 33ml seria el volum de la pedra.
Més avant, des del meu punt de vista, es va complicar la cosa ja que passem a una següent activitat la qual consistia a definir una unitat de volum i alguns dels seus múltiples o divisors més importants. Sincerament, no vaig entendre molt esta explicació però em vaig quedar amb algunes coses claus com que els objectes sòlids es mesuren per mitjà del litre i els centímetre cúbics i que hi ha unes formules per a dur-ho a terme:
Volum= Alt x Ample x LLarg
                                Volum d'un cilindre: Número PI X Radio del cuadrado X Altura


I, van posar diversos exemples com ara: Una llavadora té de volum de 1m elevat a 3 ja que tots els seus costats són iguals pel que seria: 1x1x1: 1m elevat a 3. També, un bric de llet es multiplicaven tots els seus costats i eixiria el següent: 7,5x6,2x9,5=1dm elevadat a 3, en estos casos s'ha aplicat la primera fórmula de: Volum: Alt xAmple x Llarg.

Per a finalitzar la classe, Juanfran ens va proposar una pràctica la qual consistia a mesurar el volum de la classe i qualsevol objecto que volguérem. El meu grup i jo, mesurem la classe i un objecte rectangular i un altre quadrat. La fórmula que emprem va ser la de: Volum= Alt x Ample x LLarg.

En definitiva, a pesar que em costa interioritzar estos coneixements sobre el volum i com calcular-ho, gràcies a la dinàmica de la classe, em costa cada vegada menys i, a poc a poc ho vaig entenent.







lunes, 12 de marzo de 2018

La matèria

En esta sessió, hem seguit amb el tema de la matèria. Per a començar, Juanfran ens ha posat un vídeo motivador sobre la ciència de la natura. Un aspecte, que considere molt important a tractar en qualsevol aula educativa perquè, al meu parer, no cal oblidar que la naturalesa ens proporciona part de les nostres necessitats (aigua, aire, tierra...) i zones les quals valen la pena explorar-les, entre moltes altres coses. Per això, hem de cuidar-la i respectar-la al màxim i, no explotar-la, ja que açò últim es fa constantment i amb danys de gran pes (tala d'arbres, escorxadors, falta de reciclatge, el consumo...).
Més avant, Juanfran ens va explicar diversos conceptes importants sobre el tema de la matèria. Conceptes com: "La matèria ni es crega ni es destruïx a causa de la Llei de la Conservació de la masa.";"La massa és una quantitat de matèria i el volum ocupa un lloc en l'espai. I, estos formen la materia.";"Encontrem cinc estats d'agregació: Sòlids, Líquids, Gasos, Condensació de Bose-Einstein (consistix en una mescla de gas i líquid) i Plasma (consistix en una mescla de sòlid i líquid).". Aquets tipus de conceptes, m'encanta aprendre'ls ja que considere que és una base de coneixements científics i, em serviran per a aplicar-los en un futur. A més, el nostre professor Juanfran fa les explicacions molt dinàmiques i interactives, cosa que per a la comprensió dels dits conceptes m'ajuda molt.

Finalment, realitzem l'experiment que vaig comentar en les anteriors entrades d'ajuntar el bicarbonat amb vinagre però, amb una variació. Primer, es ficava el bicarbonat en l'interior d'un globus, sense unflar, i el vinagre en una botella d'aigua buida. A continuació, es col·loca el globus en l'embocadura de la botella i es deixa que caiga el bicarbonat, la qual cosa la reacció que produïx és unflar el globus. A continuació, vos va deixar una imatge de la pràctica perquè ho entengueu millor. 
En definitiva, m'encanten les pràctiques d'esta assignatura ja que com diu la paraula "Experiment" són d'experimentar i manipular.


La matèria + Berenar amb els companys

La classe del Dimarts 27 va començar amb la visualització d' un vídeo sobre el TDAH (Trastorne de la conducta i hiperativitat). En el vídeo es mostrava a un xiquet d'uns 5-6 anys el qual es sentía desconcertat e incomprendut en relació al tracte del seu entorn (familía, escola, companys de classe...). Aquesta situació la patixen molas xiquets i xiquetes ja que hi ha un fort prejuici i una gran falta d'informació amb aquest diagnóstic (per exemple, si es convenient la medicación o no) i, sobre aquest tema van debatir en clase. En la meua opinió, considere que el trastorn del TDAH ha sigut l'eixida més fàcil per a classificar els xiquets o xiquetes que són més actius, nerviosos o que tenen alguns símptomes del trastorn, però pense que el TDAH va més enllà. El TDAH ha de seguir un procés seriós de diagnòstic per a donar-li solució als xiquets o xiquetes que ho tenen, considerant el grau que tinguen. Com a futura mestra, pense que la millor solució per a estos xiquets o xiquetes és crear activitats, estratègies, exercicis, motivacions, inquietudes... perquè d'esta manera estimulen al màxim les seues capacitats i, si necessiten estar en moviment adaptar les activitats que es realitzen en classe perquè ho estiguen.
Apartant el tema del vídeo, continuem avançant amb el temari, més concretament, amb el tema de la matèria, on arribem a la conclusió, després d'analitzar alguns materials, de que la matèria és tot allò que estiga compost per volum i massa. La següent definició sobre la matèria, la desconeixia, ja que tenia una idea abstracta en el cap però no sabia com desenrotllar. Açò es pot deure, des del meu punt de vista, que en els meus estudis primaris sobre les ciències, concretament amb el tema de la matèria, els he interioritzat només per a complir els requisits d'avaluació del curs (l'examen) i, no pel mer fet d'aprendre. Fet que em succeïx amb molts altres conceptes o coneixements però, per què? Jo considere que és perquè sóc, com muchos/as otros/as una víctima del sistema educatiu que es trobava anys arrere, un sistema molt tradicional i patriarcal.
Finalment, realitzem un experiment amb un globus on ho pesàvem sense aire i amb aire i, arribem a la conclusió que l'aire pesa per tant aumenta el pes del globus. A més d'això, aprofitem la classe per a celebrar el complix d'Ángela i ens va invitar a una xicoteta berenar molt agradable. En entrades posteriors pujaré fotos d'aquest berenar.
En definitiva, estes sessions, com he comentat en altres entrades, em fan donar-me compte del que vull inculcar a les generacions futures i el que no vull perquè, a hores d'ara, pense que és millor aprendre per mitjà de de les interaccions amb els altres i, sobretot amb la pràctica; deixant arrere les metodologies acadèmiques i tradicionals ja que s'aprecia que gran part de la societat acaba deixant l'escola o acabant-la sense cap objectiu o inquietuds per al seu futur. Respecte a les classes amb Juanfran, crec que estic aprenent d'una manera molt interactiva on el professor i els alumnes creguem un clima de benestar i amb molta curiositat pels continguts que ens presenta el professor.