jueves, 31 de mayo de 2018

😢COMIAT DE L'ASSIGNATURA😢

Ja es va acabant el curs... i us vaig a explicar com he portat aquest assignatura i les meves sensacions. Aquesta assignatura: Didàctica del mitjà natural la vaig a recordar com a diferents a les altres ja que, com he comentat abans, Juanfran usava una metodologia molt experimental i dinàmica el que ha fet que adquireixi coneixements de debò, per primera vegada puc dir que he après de manera significativa i constructiva. 
Respecte als continguts, he de dir que se m'ha donat molt millor el tema dels éssers vius que el de la matèria però, encara així em porto coneixements dels dos temes.
Respecte als compañerxs, ha estat un classe reduïda el que, al meu entendre, m'ha permès relacionar-me amb todxs i conèixer-los una miqueta. I la veritat, és que hi ha hagut molt bon rotllo durant les classes.
Finalment, haig de dir que la universitat necessita més professors com Juanfran ja que ens proporcionat classes súper guays i motivadores, a més de treballar-se totes les pràctiques i explicacions que hem fet a l'aula i, no es veu molt en les altres
assignatures. 
En definitiva, aquesta assignatura m'ha semblat unes de les millors d'aquest segon any i, tant de bo hagin més com aquestes.

Simulacre d'exàm + Sensació de l'exàm real

Com en cada final del tema, realitzem un simulacre d'examen sobre el tema dels éssers vius. L'examen, en general, era fàcil de realitzar ja que van sortir activitats que hem vist en classe. En l'examen van sortir les següents preguntes:

1. Dir si les afirmacions que ens plantejaven eren certes o falses.

2. Comentar la nutrició d'un animal, el triceratus concretament, segons la seva morfologia.

3. Plantejar una activitat sobre els éssers vius para a l'Educació Infantil. He de dir que aquest pregunta em sembla molt clau en els exàmens ja que ens fa obrir un ventall ampli de recursos per emprar en un futur.

4. Posar dos exemples d'animals herbívors, carnívors i omnívors.

5. I, finalment crear un mapa conceptual dels éssers vius

El dia 22 de maig, realitzem l'examen real del tema dels éssers vius. I, vaig sortir amb molt bona impressió de l'examen ja que aquest tema m'ha interessat molt més que el de la matèria. Com us escric una mica tarda, em van donar ja la nota de l'examen i haig de dir que: Estic molt feliç amb els resultats! Això també és gràcies a la dinàmica de classe que ens proporciona el nostre professor Juanfran ja que entén i li agrada el que fa i, això directa o indirectament s'acaba transmetent. En definitiva, aquest tema és una dels quals més m'ha despertat curiositat per conèixer-ho.

Les Plantes

Dins del tema dels éssers vius tractats en classe, vam veure el tema de la plantes. Tema que no m'havia interessat en anys anteriors perquè no em cridava molt l'atenció però, en aquesta assignatura he descobert, d'una manera molt dinàmica i manipulativa les funcions vitals de les plantes. En aquesta entrada faré un resum de tot els continguts sobre les plantes, plantejant-ho amb els següents preguntes:
El primer que hem de saber és que existeixen plantes amb flors i sense flors.

                                                 Com s'alimenten les plantes?
Partim que les plantes fabriquen el seu propi aliment. A la nit respiren i, pel dia realitzen la fotosíntesi. I, què és la fotosíntesi? Bé, la fotosíntesi és el procés que realitzen les plantes per alimentar-se, créixer i desenvolupar-se. Recullen elements naturals tals com l'aigua, el diòxid de carboni i les sals minerals i, expulsen oxigen i proteïnes, aquest procés es du a terme gràcies a la llum solar, principalment. Amb això, completen el procés de la nutrició que, com ja vaig comentar en entrades anteriors, és el procés de la respiració amb l'alimentació.

Com es reprodueixen?
Les plantes amb flors són la que realitzen la reproducció sexual i les de sense flors asexual. La reproducció sexual consisteix en el pas del pol·len dels estams (la part masculina de la flor) fins al pistil (la part femenina de la flor).

En definitiva, això és un resum del que hem vist sobre el món de les plantes. Un món que no és conegut realment per molts nens i nenes d'educació Infantil, bé per la falta de coneixements per part del professorat o per la falta de motivació en l'alumnat. Per això, des del meu punt de vista, l'àrea dues: el coneixement de l'entorn, s'ha de desenvolupar amb una metodologia totalment constructiva i activa on l'alumnat d'Infantil pugui veure amb els seus propis ulls els diferents processos que realitza una planta.

                                                                     

viernes, 25 de mayo de 2018

EXPERIMENTS SOBRE LES PLANTES

En aquest tema dels éssers vius, hem realitzat dos experiments sobre les plantes, aparti dels ninots i ninotes que realitzem anteriorment.

El primer experiment: Què necessiten les plantes per viure? 
Les plantes necessiten d'elements naturals tals com l'aigua, les sals minerals, la llum i l'aire. Per això, realitzem el següent experiment:
Per grups, plantem dues plantes amb cotó i llenties. Més endavant, deixem una planta sense llum, ni aigua, és a dir, la tanquem en l'armari de classe i, en canvi l'altra, si que rebia llum i aigua.
El resultat va ser l'esperat ja que la que rebia els seus nutrients creixia però, la que no es va acabar morint. 
En conclusió, aquest experiment és molt útil per aplicar-ho en la matèria de ciències de la naturalesa de l'etapa d'Educació Infantil, ja que és una manera molt atractiva i pràctica d'explicar els nutrients que necessiten les plantes per viure.

El segon experiment: Els llegums
El segon experiment va ser amb llegum, més concretament amb cigrons, soia, llentilles, arròs i fèsols. La finalitat d'aquest experiment era veure com afectava la humitat als llegums, a quins menys i a quins més. 
Mitjançant el pas d'una setmana, els llegums es van podrir, però la que més va ser els cigrons.

jueves, 24 de mayo de 2018

El Regne Animal

En aquesta sessió, tractem el regne animal i comencem amb un vídeo sobre aquest tema. Dins del regno animal hi ha una gran diversitat d'éssers vius, per això, es classifiquen segons les seves característiques. Els tipus d'animals són: Mamífers, rèptils, amfibis, peixos i aus.
Són heteròtrofs el que significa que requereixen d'altres animals per alimentar-se. Aquesta característica és una de les causes per de la morfologia de cadascun d'ells s'adapten al mitjà pel tal fet de sobreviure. En l'altre vídeo, Juanfran ens va introduir les funcions vitals: Nutrició, Reproducció i Relació. Respecte a la nutrició, es refereix al conjunt entre la respiració i l'alimentació, cosa que vaig descobrir en aquesta sessió. L'alimentació dels animals es classifiquen en carnívors que s'alimenten de carn, herbívors que s'alimenta de plantes, els omnívors que s'alimenten de les dues coses i insectius que s'alimenten de insectes. D'altra banda, existeixen diferents tipus de reproducció entre els animals, es troba la vivípara que es dóna quan el fill/a creix en el ventre de la mare, l'ovípara quan es troba en un ou i ovovivípara quan a l'ou aquesta dins del ventre de la mare.

En l'última part d'aquest tema, Juanfran ens va plantejar la pregunta de: Quins aspectes de la morfologia poden indicar-nos el tipus d'aliment i hàbit alimentari dels animals?
A continuació, aquesta va ser l'activitat que més em va interessar perquè analitzem la morfologia de diversos animals i les seves causes. Alguns exemples són:
     - El Voltor és un animal que destaca per la seva vista a l'hora de caçar a les seves preses, pot veure des de quilòmetres i solen alimentar-se d'animals morts.
    - L'ós formiguer s'alimenta bàsicament de tèrmits i formigues i, la seva llarga llengua li serveix de molta ajuda. A més, té llargues ungles per furgar a la terra i trobar insectes.
 - El gueopard es caracteritza per un dels animals més veloços i, s'alimenten de carn. A l'hora de caçar a les seves preses són sigilosos i veloços.
 - El mussol és un animal generalment tranquil i s'alimenta de carn. Aquest animal té un gran avantatge perquè té vista nocturna, és a dir, pot veure a les seves preses a la nit i pel dia dorm.
- La llebre és un animal herbívor amb un bon olfacte i oïda, per la qual té gran oída i troba ràpid el seu menjar. Una lliure no és el mateix que un conill, ja que les llebres, ja en néixer, surten més desenvolupades que els conills.
- I, finalment la balena i l'orca; aquests animals es diferencien  en que, l'orca és més caçadora que la balena, que, per contra és més tranquil·la. Les dues s'alimenten de peixos i destaquen per la seva gran grandària..



En definitiva, aquesta sessió m'ha semblat molt motivadora ja que he après més sobre la vida dels animals i, sobretot a com són capaços d'adaptar-se al mitjà pel tal fet de la llei de la supervivència.

jueves, 17 de mayo de 2018

Exposició del meu animal favorit: El llop

Com ja us vaig comentar en entrades anteriors, cadascuna/o de la meva classe va exposar l'animal que més li agradava o que més li cridava l'atenció. Les presentacions van estar molt interessants ja que coneixia als animals però no coneixia la seva situació o algunes de les seves curiositats, la que més em va cridar l'atenció va ser la presentació de la Girafa perquè és un animal que em desperta curiositat i, a més no era conscient de la situació de perill que està passant aquesta espècie.
Respecte a la meva presentació, la vaig realitzar al costat de la meva companya Isabel Martínez on podeu veure la seva presentació sobre el Tigre en el seu blog: saviesanatural.blogspot.com/. Més concretament, realitzem un Webquest on van reunir informació del tigre i del llop.
Els llops pertanyen a la família dels cànids, dins dels mamífers carnívors. Aquesta família inclou també a altres animals com el gos i el coiot. 
Els llops, són animals depredadors pel que el seu físic aquesta adaptat a això. Tenen forts músculs sobretot en les seves potes i, la característica més cridanera del llop són les seves dents, més concretament, els ullals que sobresurten quan obren la boca. 
El llop, que és un depredador, es troba en una gran quantitat d'ecosistemes. Aquest ampli territori d'hàbitat on els llops creixen reflecteix la seva adaptabilitat com a espècie, ja que pot viure en boscos, muntanyes, tundres, taigas i prades. Per això es pot dir que aquest gènere és dels de major capacitat d'adaptació. 
La base dietètica dels llops és la carn, que necessiten ingerir en quantitats considerants. La quantitat de carn que poden consumir en una sola ingesta arriba a les 70 quilos, però això no és alguna cosa que realitzin diàriament, sinó quan puguin i se'ls doni l'oportunitat.

Fitxa científica

Nombre científic :CANIS LUPUS

Categoria: MAMÍFER

Dieta: CARNÍVOR

Reproducció: VIVÍPARA

Relació: LA MANADA

Grandària : 1 - 1'5 m

Massa: 30 - 80 Kg

Longevitat mitjana: 8 - 16 ANYS

Hàbitat: TERRESTRE


Tipus de llops:


           LLOP BLANC



               LLOP PARD

I per finalitzar, els llops formen la seua vida social en la manada, es a dir, la manada per a ells i elles és com la família. La manada es compon per una mitja de 2 a 7 membres i sempre hi ha un llop alfa i una lloba alfa.

Espero que us serveixi la informació sobre el llop!

jueves, 3 de mayo de 2018

Els ninots i ninotes

Dijous passat 19, comencem la classe amb el fragment de la pel·lícula: "Front of the class" .Un xiquet anomenat Brad Cohen que tenia síndrome de Tourette emetia sons i moviments involuntaris, més coneguts com a "tics" i tot l'institut es burlava d'ell, no es paraven a entendre el perquè de les seves conductes. Fins que un dia, en el saló d'actes, el director de l'escola va cridar a Brad perquè explicarà la seva història, i, per sort l'alumnat va aconseguir empatizar amb ell . Ell solament volia que li tractessin com als altres companys i companyes. Amb aquests vídeos, des de la meva opinió, considero que s'ha de conscienciar a la societat i, més encara als quals formen el sistema educatiu, que una escola inclusiva és la resposta a oferir una educació de més qualitat i respostes d'ensenyament - aprenentatge ja que hem d'avançar i obrir les nostres ments a un model que cobreixi les necessitats individuals i col·lectives del nostre futur, els xiquets i xiquetes.

Més endavant, realitzem una pràctica la qual es pot realitzar amb l'alumnat d'Infantil, la qual va estar molt divertida. La pràctica consistia a crear a un ninot o nina personalitzat amb abonoi regant poc a poc li surt gespa, simulant que és el pèl.


Us deixo aquí un vídeo que ho explica millor:


I aquest és el resultat dels nostres ninots/es, més endavant us mostraré el resultat final:





lunes, 30 de abril de 2018

Els éssers vius

Després de les vacances, toca tornar a la rutina. Dimarts 17 passat, comencem la classe amb la visualització del següent vídeo. El vídeo tractava de dues persones emprenedores, que cada vegada anava creixent més i més el seu negoci de l'hostaleria, però, a mesura que creixia, s'anava perdent l'essència de les seves elaboracions. Amb això, des del meu punt de vista, crec que el vídeo vol mostrar el que provoca l'avarícia en l'ésser humà, causa que de vegades no ens deixa adonar-nos que el que importa és fer les coses amb amor i passió i, no tant pel simple fet de tenir més que l'altre.


Una vegada comentat el vídeo, passem a donar el tema dels éssers vius. Un tema que em crida més l'atenció ja que m'agrada i em dóna molta curiositat la naturalesa i tot els components que la formen. A més, Juanfran va proposar una activitat molt divertida que consistia a fer una presentació del teu animal favorit, exposant les seves caraterístiques i curioitats. El primer animal que se'm va venir a la ment va ser el llop ja que des de petita és una animal que m'ha cridat molt l'atenció.


Després d'explicar l'activitat ens endinsem en el tema dels éssers vius, més concretament, en què és realment un ésser viu i d'on ve tanta diversitat. Sincerament, aquest aspecte, de quin és l'origen dels éssers vius i perquè hi ha tanta diversitat. Em va interessar bastant i, vaig buscar per Internet diverses presentacions que expliquen aspectes com la biodiversitat d'éssers vius existent de la Terra i, el procés d'adaptació al mitjà. A continuació us deixaré l'enllaçós:

https://es.slideshare.net/iessuel/la-diversidad-de-los-seres-vivos
https://prezi.com/7l4t2s_exwl2/por-que-hay-tanta-variedad-en-el-planeta/?webgl=0

Finalment, el nostre professor Juanfran ens va presentar dues pràctiques les quals us les presentaré en posteriors entrades.
  
  


sábado, 21 de abril de 2018

L'examen de la matèria

En la sessió anterior a l'examen del tema La matèria, van fer un "simulacre d'examen" on Juanfran ens donava un examen similar perquè ens féssim una idea de com anava a ser. A més, ens va facilitar un esquema sobre el temari el qual em va sevir molt alhora d'entendre'l un poc més.

L'examen no em va a sortir com esperava ja que sabia que era un tema que em costava entendre i tampoc em cridava molt l'atenció però, si que m'ha ajudat a entendre una mica més en què consisteix la matèria i, a més d'això, a respondre'm preguntes com que és exactament la gravetat, en què consisteix la matèria i com es calcula, la densitat i molts altres aspectes. En definitiva, malgrat ser un tema difícil per a mi, ha estat interessant conèixe'l. 
A continuació, us deixo el model d'examen i l'esquema sobre la matèria:
Esquema: La matèria 


Model d'examen

martes, 20 de marzo de 2018

La densitat

En el vídeo d'esta sessió, reflexionem sobre les coses importants de la vida, és a dir, les nostres prioritats a l'hora de relacionar-nos amb el nostre entorn. El vídeo estava ambientat en una classe, amb alumnes d'uns vint anys i, el professor els mostrava un pot buit i ho anava omplint de tal manera que tots els objectes caberen. En definitiva, el professor volia fer entendre els alumnes que hi ha temps per a tot però, tots i totes tenim prioritats, com per exemple la importància de la família que, al meu parer, és un dels pilars fonamentals en la meua vida.

A continuació, Juanfran ens va plantejar les preguntes següents:

 - El volum d'un objecte és sempre el mateix o pot variar? 
  • Si, a causa d'un canvi en la temperatura o bé per la pressió dels gasos. (En el cas dels gasos es comprimixen per la pressió i en el cas dels sòlids augmenta la temperatura) . Per exemple en el cas de les Juntes de dilatació, s'empren quan pugen les temperatures ja que dilaten el material, per tant el volum diversa. Exemple: El pont d'Alcoi.
- Es tenen dos objectes A i B de mides diferents i fets amb materials diferents. Com podríem determinar quin dels dos materials és més lleuger?
  • Calculant la densitat dels objetes: Densitat: Massa/Volum
A continuació, visualitzem tres vídeos relacionats amb la densitat, els quals són molt útils per a emprar-los en Infantil i, sobretot perquè els alumnos/as comprenguen el concepte de la densitat. 
  • Vídeo 1: Experiment de densitat 

1.Xarop
2.Mel
3.Aigua
4.Oli de girasol
5.Oli d'oliva
6.Alcohol
Tenen distinta densitat per el qual no s'unixen.
De més dens a menys.

  • Vídeo 2, guía Infantil: Arcoiris amb materials de distinta densitat.


1.Miel amb colorant blau i roig.
2.Jabón de plats blaus. 
3.Agua amb colorant verd.
 4.Oli .
5.Alcohol i colorant roig.
     De més dens a menys.






  • Vídeo 3: Ou amb sal o sense sal




Si li dónes temperatura a l'ou rebota. Per que? Per que la densitat de l'aigua en calor baixa i canvia el volum, per tant, canvia la densitat. 




Comptat i debatut, estan sent unes classes complicades perquè el tema de la matèria no és que se'm de molt bé però, a pesar d'això, es que aquestos coneixements després els podré aplicar amb facilitat.



domingo, 18 de marzo de 2018

La magnitud

En la classe del Dimarts Passat 13, comencem amb un vídeo el qual explicava els continguts que hem anat donant durant el curs, conceptes com què és la massa i el volum i els distint estats de la matèria. El vídeo, al meu parer, explicava molt bé el tema de la matèria i, sobretot vàlua per a explicar-ho a xiquets d'Infantil i primer cicle de Primària ja que ho explicava amb exemples i d'una manera molt clara. 
Després del vídeo, Juanfran ens va mostrar diferents tipus de pes, per a veure qual era el més adequat per a l'aprenentatge de la ciència en Infantil. El primer era un pes més tècnic el que comporta a què els xiquets i xiquetes d'Infantil no arriben a entendre els conceptes sobre la matèria. I, el segon, era un pes més visual i més simple. Este últim pes, si que serviria per a emprar com a recurs en les aules d'Infantil ja que els alumnes i alumnes poden aconseguir un aprenentatge més manual i experimental amb ell. A continuació, vos deixe dos imatges de els dos tipus de pes:

Pes 1: Més tècnic

Pes 2: Més visual












Seguidament, Juanfran ens va presentar el concepte de "magnitud i no magnitud". La magnitud és tot allò que es pot mesurar, és a dir, "El concepte de Magnitud és bàsicament la descripció d'una grandària, però es relaciona mes que tot amb una grandària gran, quelcom amb característiques prou considerables per a parlar de la magnitud d'un element, problema, situació, tragèdia, cost, bogeria o el que sea."
"Els magnituds físiques es classifiquen en tres: escalares, vectorials i tensoriales, les escalares són les que posseïxen valors independents de l'observador, com la massa, l'energia , la densitat o la temperatura, estes no posseïxen direcció ni sentit. Les vectorials depenen de l'observador i posseïxen direcció i sentit, per exemple, la força, la velocitat o l'acceleració. Les tensoriales varien d'acord a l'observador, i els seus números canvien d'acord al sistema de coordenades elegidas." (2014, Venemedia) 
Ampliant el tema de la magnitud, passem a les veure que característiques de la matèria tenen magnitud o no:

  • Característiques de la matèria
1.Sabor: No magnitud.
2.Tempetarura:De fusió, de ebullisió
3.Duresa: Graus de duresa. La duresa és la resistència a ser rayat. El diamant (7 graus de duresa) és el material més dur que hi ha ja que no es pot rayar, exepte un altre diamant.
4.Elasticitat: Ke
5.Color: No magnitud
 6.Olor: No magnitud
7.Textura:No magnitud
8.Densitat: Densitat: Massa/Volum. (El mercuri és el element químic que major densitat té:13'6 g/cm3)

Dit astó, podem dir que tot allò que es pot mesurar, té magnitud. Pel contrari, no tindrà magnitud. Este concepte, es pot ensenyar en a etapa d'Infantil, per mitjà d'exemple pràctics com mesurar la temperatura de la classe o calcular la densitat d'alguns materials. 
Per a finalitzar la classe, visualitzem dos vídeos: El de la corona d'Arquimedes i el de Quina pes més un quilo de palla o un quilo de plomo?. El primer vídeo, era un fragment de la sèrie "Arquímedes", el qual explicava com es podia mesurar el volum d'una corona; la qual cosa va fer va ser posar un pes i, en un costat una banyera, a continuació, va posar la corona en l'extrem del pes on estava situada la banyera, la diferència del volum de l'aigua és el resultat del volum de la corona. En el segon vídeo, Juanfran, una vegada més, ens va desmuntar un mite sobre que un quilo de palla pes més que un quilo de plom. El vídeo explicava que la palla a l'ocupar més volum contra resta el pes, per el que el quilo de palla pesa més.
Per a concloure, la matèria és un aspecte que comprén molts conceptes pel que se'm fa un poc difícil la seua comprensió però, a mesura que van avançant les classes, com he comentat, vaig lligant conceptes i comprenent-los.

Referència webgràfica: http://conceptodefinicion.de/. Concepte de magnitud 
           

viernes, 16 de marzo de 2018

El 8 de MARÇ

Pel fet que el Dijous 8 de març no va haver-hi classe per motius de la vaga pels drets de les dones, vos presentaré un vídeo relacionat sobre este problemàtica la qual ens impedix crear una societat més intel·ligent i menys ignorant.


Hui en dia, gran part de la societat ens preguntem: Per què no esclata una revolució? Per què no ens revelem contra un sistema sense drets i llibertats? Espanya s'ha fonamentat en una cultura basada en el patriarcat i el capitalisme, un sistema que es regix per la desigualtat, la falta de drets i la llibertat d'expressió, entre altres molts desajustos. Açò es veu reflectit en la gent amb pocs recursos econòmics, les persones que no poden expressar-se sense abans ser autoritzat o les que expressen el seu pensament i són sancionats per les forces de l'Estat i, molts altres casos que deixen a gran part de la societat en situació de desigualtat.
En el cas de les dones, la situació és denigrant, hi ha una REAL desigualtat entre l'home i dona, on ho podem veure en molts aspectes del nostre dia a dia: La violència de gènere, les desigualtats salarials, el nostre concepte de família on regix la família nuclear, els comentaris masclistes i molts altres més.
A estes altures, hauríem de regir-nos pel sentiment de respecte i igualtat, és a dir, humanitzar-nos, perquè a les persones que frenen el canvi, no se'ls hauria de cridar persones. La dona, des de molts anys arrere, porta patint una violència i desigualtat molt forta i, per gran part de la societat. Per això, elles, nosaltres, TOTES ens mereixem ser les protagonistes d'este canvi i ens mereixem els nostres drets i llibertats, deixant arrere comentaris com: "Un home té més força que la mujer", "No vages tan cortita";"El home és més mascle i, per tant més valiente";. Estos comentaris ,entre molts altres, són els que, per ejemple, contaminen a un més la nostra causa. Deixem de ser tan cavernícoles i comencem a evolucionar com a persones per a aconseguir el benestar entre la població.

A poc a poc...


En la sessió del Dimarts 6 passat , comencem amb el vídeo que tractava el tema de: "Las Dones i la Ciencia". Un cas, sobre aquest tema, que em resulta molt curiós però que no ix en el vídeo és el cas de Mileva Maric, la esposa de Einstein Tots coneixem al l'enginyós Einstein, creador de la teoria de la relativitat però, Era tan enginyós com deien? Va inventar el la dita teoria? Unes quantes fonts afirmen que tot això va ser obra de la seua dona, Mileva Maric i, al meu parer, m'ho crec. Hi ha moltes dones les quals no han tingut les mateixes llibertats i els mateixos recursos que els hòmens per a expressar les seues idees i teories, a causa de la repressió i altres factors que perjudicaven les dones.
A continuació, passem a parlar del tema del volum i, partim de la pregunta següent: Què és el volum? Com és mesura? Bé, després de parlar-ho en classe, ja sabem que el volum és tot allò que ocupa un lloc en l'espai. I, seguidamennte, ordenem de menor a major volum comparant els sis recipients que ens va portar Juanfran. Per a poder saber el total del seu volum, omplim tots els recipients fins al seu límit, perquè, d'esta manera, estiguera cobert tot el seu volum.

  • Els sis recipients eren de distinta grandària i amplària, com podeu observar en la imatge:



Aquesta activitat em va servir d'ajuda per a entendre el que era el volum ja que la massa l'havia entés però este concepte no. També, Juanfran ens va ensenyar a com calcular el volum d'una pedra, en este cas. Si hem de calcular el volum d'una pedra dins d'un recipient d'aigua, hem de restar els mil·lilitres d'aigua del recipient menys els mil·lilitres que donen amb la pedra dins de l'aigua, la qual cosa seria: 283ml d'aigua amb la pedra dins - 250ml d'aigua i, la diferència d'esta operació la qual és 33ml seria el volum de la pedra.
Més avant, des del meu punt de vista, es va complicar la cosa ja que passem a una següent activitat la qual consistia a definir una unitat de volum i alguns dels seus múltiples o divisors més importants. Sincerament, no vaig entendre molt esta explicació però em vaig quedar amb algunes coses claus com que els objectes sòlids es mesuren per mitjà del litre i els centímetre cúbics i que hi ha unes formules per a dur-ho a terme:
Volum= Alt x Ample x LLarg
                                Volum d'un cilindre: Número PI X Radio del cuadrado X Altura


I, van posar diversos exemples com ara: Una llavadora té de volum de 1m elevat a 3 ja que tots els seus costats són iguals pel que seria: 1x1x1: 1m elevat a 3. També, un bric de llet es multiplicaven tots els seus costats i eixiria el següent: 7,5x6,2x9,5=1dm elevadat a 3, en estos casos s'ha aplicat la primera fórmula de: Volum: Alt xAmple x Llarg.

Per a finalitzar la classe, Juanfran ens va proposar una pràctica la qual consistia a mesurar el volum de la classe i qualsevol objecto que volguérem. El meu grup i jo, mesurem la classe i un objecte rectangular i un altre quadrat. La fórmula que emprem va ser la de: Volum= Alt x Ample x LLarg.

En definitiva, a pesar que em costa interioritzar estos coneixements sobre el volum i com calcular-ho, gràcies a la dinàmica de la classe, em costa cada vegada menys i, a poc a poc ho vaig entenent.







lunes, 12 de marzo de 2018

La matèria

En esta sessió, hem seguit amb el tema de la matèria. Per a començar, Juanfran ens ha posat un vídeo motivador sobre la ciència de la natura. Un aspecte, que considere molt important a tractar en qualsevol aula educativa perquè, al meu parer, no cal oblidar que la naturalesa ens proporciona part de les nostres necessitats (aigua, aire, tierra...) i zones les quals valen la pena explorar-les, entre moltes altres coses. Per això, hem de cuidar-la i respectar-la al màxim i, no explotar-la, ja que açò últim es fa constantment i amb danys de gran pes (tala d'arbres, escorxadors, falta de reciclatge, el consumo...).
Més avant, Juanfran ens va explicar diversos conceptes importants sobre el tema de la matèria. Conceptes com: "La matèria ni es crega ni es destruïx a causa de la Llei de la Conservació de la masa.";"La massa és una quantitat de matèria i el volum ocupa un lloc en l'espai. I, estos formen la materia.";"Encontrem cinc estats d'agregació: Sòlids, Líquids, Gasos, Condensació de Bose-Einstein (consistix en una mescla de gas i líquid) i Plasma (consistix en una mescla de sòlid i líquid).". Aquets tipus de conceptes, m'encanta aprendre'ls ja que considere que és una base de coneixements científics i, em serviran per a aplicar-los en un futur. A més, el nostre professor Juanfran fa les explicacions molt dinàmiques i interactives, cosa que per a la comprensió dels dits conceptes m'ajuda molt.

Finalment, realitzem l'experiment que vaig comentar en les anteriors entrades d'ajuntar el bicarbonat amb vinagre però, amb una variació. Primer, es ficava el bicarbonat en l'interior d'un globus, sense unflar, i el vinagre en una botella d'aigua buida. A continuació, es col·loca el globus en l'embocadura de la botella i es deixa que caiga el bicarbonat, la qual cosa la reacció que produïx és unflar el globus. A continuació, vos va deixar una imatge de la pràctica perquè ho entengueu millor. 
En definitiva, m'encanten les pràctiques d'esta assignatura ja que com diu la paraula "Experiment" són d'experimentar i manipular.


La matèria + Berenar amb els companys

La classe del Dimarts 27 va començar amb la visualització d' un vídeo sobre el TDAH (Trastorne de la conducta i hiperativitat). En el vídeo es mostrava a un xiquet d'uns 5-6 anys el qual es sentía desconcertat e incomprendut en relació al tracte del seu entorn (familía, escola, companys de classe...). Aquesta situació la patixen molas xiquets i xiquetes ja que hi ha un fort prejuici i una gran falta d'informació amb aquest diagnóstic (per exemple, si es convenient la medicación o no) i, sobre aquest tema van debatir en clase. En la meua opinió, considere que el trastorn del TDAH ha sigut l'eixida més fàcil per a classificar els xiquets o xiquetes que són més actius, nerviosos o que tenen alguns símptomes del trastorn, però pense que el TDAH va més enllà. El TDAH ha de seguir un procés seriós de diagnòstic per a donar-li solució als xiquets o xiquetes que ho tenen, considerant el grau que tinguen. Com a futura mestra, pense que la millor solució per a estos xiquets o xiquetes és crear activitats, estratègies, exercicis, motivacions, inquietudes... perquè d'esta manera estimulen al màxim les seues capacitats i, si necessiten estar en moviment adaptar les activitats que es realitzen en classe perquè ho estiguen.
Apartant el tema del vídeo, continuem avançant amb el temari, més concretament, amb el tema de la matèria, on arribem a la conclusió, després d'analitzar alguns materials, de que la matèria és tot allò que estiga compost per volum i massa. La següent definició sobre la matèria, la desconeixia, ja que tenia una idea abstracta en el cap però no sabia com desenrotllar. Açò es pot deure, des del meu punt de vista, que en els meus estudis primaris sobre les ciències, concretament amb el tema de la matèria, els he interioritzat només per a complir els requisits d'avaluació del curs (l'examen) i, no pel mer fet d'aprendre. Fet que em succeïx amb molts altres conceptes o coneixements però, per què? Jo considere que és perquè sóc, com muchos/as otros/as una víctima del sistema educatiu que es trobava anys arrere, un sistema molt tradicional i patriarcal.
Finalment, realitzem un experiment amb un globus on ho pesàvem sense aire i amb aire i, arribem a la conclusió que l'aire pesa per tant aumenta el pes del globus. A més d'això, aprofitem la classe per a celebrar el complix d'Ángela i ens va invitar a una xicoteta berenar molt agradable. En entrades posteriors pujaré fotos d'aquest berenar.
En definitiva, estes sessions, com he comentat en altres entrades, em fan donar-me compte del que vull inculcar a les generacions futures i el que no vull perquè, a hores d'ara, pense que és millor aprendre per mitjà de de les interaccions amb els altres i, sobretot amb la pràctica; deixant arrere les metodologies acadèmiques i tradicionals ja que s'aprecia que gran part de la societat acaba deixant l'escola o acabant-la sense cap objectiu o inquietuds per al seu futur. Respecte a les classes amb Juanfran, crec que estic aprenent d'una manera molt interactiva on el professor i els alumnes creguem un clima de benestar i amb molta curiositat pels continguts que ens presenta el professor.

miércoles, 28 de febrero de 2018

La vida secreta dels xiquets

El altre dia vaig encontrar una serie documental anomenat: "La vida secreta dels  xiquets" on es mostra com ,10 xiquets i xiquetes  de 4 i 5 anys, es relacionen, formen amistats i a la mateixa vegada conflictes, començen a formar la seua personalitat, etc. 
"L'enfocament psicopedagògic ho aporten dos assessors experts: una doctora en Psicologia del Desenrotllament que s'ocupa d'explicar la part més científica de la conducta del xiquet, i un professor i expert en innovació educativa infantil, que analitza des d'un punt de vista més pràctic els
comportaments." (Movistar plus, 2016)
En conclusió, aquesta serie documental ens fa veure com es comporten els xiquets i xiquetes sense la figura d'autoritat, es a dir, sense les pares i mares i, professors. Et dóna l'oportunitat de coneíxer als nens d'una manera més real ja que ells i elles actúen per sí mateixes o mateixos. 

                                    
                                Documental realitzat per Movistar plus

Científics i científiques

En la classe del dimarts passat, el tema que va prioritzar va ser, el mètode científic. Per a començar, Juanfran ens va posar un vídeo sobre dit tema, que en mi opinió, ho explicava d'una manera dinàmica i clara, la qual cosa es podria emprar en l'aula d'Infantil per a explicar el mètode. Desprès, entre tots van enumerar activitats científiques i com sol iniciar-se una investigació científica. 
A continuació, Juanfran ens va posar tres vídeos sobre experiments científics: El primer era un experiment instructiu el qual anava sobre l' absorció de les pintures. El segon era un experiment demostratiu que consistia en la mescla del vinagre amb bicarbonat. I el tercer, un experiment explicat en primera persona, el qual consistia en la mescla de llet, colorant i sabó. Aquest experiments em van paréixer molt originals per a emplenar-los en l'etapa d'Infantil ja que els xiquets i xiquetes, aprenen de forma manipulativa, conceptes relacionats amb la ciència. Però, des de el meu punt de vista, realitzaria una metodologia més activa i reflexiva on l'experiment estaria realitzat pels alumnes, sempre que no existisca cap perill. Ademès, durant la pràctica de l'experiment, aniria explicant els motius de perquè es produïx eixe efecte i com es pot produir, perquè, d'aquesta manera, els i les alumnes coneguen les causes i conseqüències o, el perquè de les coses.
Comptat i debatut, pense que l'estudi de les ciències, dins del factor acadèmic, pot donar mòlt joc a l'hora de enseyar-ho en les aules d' Infantil, però que depén de l'enfocament educatiu que li dónes com a mestra o mestre. Hi ha multitud de recursos que poden ajudar a crear un aprenentatge sobre les ciències amb sentit, com comentava nues tro professor Juanfran. Per a això, considere que fa falta un sèrie de competències bàsiques sobre les ciències per part del professorat i materials o recursos atractius i útils per a dur a terme un aprenentatge dinàmic, motivador i, sobretot manipulatiu.
  • Per a fomentar els arguments que he exposat sobre l'aprenentatge de la ciència, exposaré a continuació una activitat la qual puguen realitzar els alumnes d'Infantil i, a més amb un aprenentatge significatiu i constructiu.
Activitat: L'hort d'Infantil.

La manipulació de l'Hort en Infantil, pot donar molt joc a l'hora d'aprendre ciències sobre l'entorn natural que els rodeja. Gràcies a l'hort, els i les alumnes poden descobrir aspectes com: les diferents fases de l'aigua, com plantar els arbres, d'on naixen les fruites i verdures,etc.
A més, els i les alumnes estàn en contacte al el seu entorn y fomenten el sentiment de cuidar el medi ambient.


martes, 20 de febrero de 2018

Què hi haurà dins de la caixa?

La classe De Dijous Passat 15, com és habitual, comencem amb la reproducció d'un vídeo, el qual et motivava y/o animava per a realitzar-te com a persona en la vida i per a viure el dia a dia fent coses productives que et cultiven. A continuació, Juannfran ens va posar el poema de Martha Medeiros: "Mor lentament", el poema em va paréixer súper bonic, sobretot la frase de: "Estar viu no és el simple fet de respirar";. Em va paréixer una frase molt original, sincera i amb un missatge reflexiu ja que, al meu parer, considere que la vida és un instant fugaç i que, la teua mateix eres el responsable que eixe instant fugaç es convertisca en quelcom que meresca la pena viure-ho. Des del meu punt de vista, considere que hi ha massa gent infeliç i desmotivada amb el seu dia a dia, per infinites causes, per això vaig triar esta carrera, perquè pense que la vida no és tan seriosa com la pinten i, si és així, hauríem de llevar part de serietat i prendre'ns les coses amb més calma, alegría i empatía.
Bé, que em sol allargar amb estos temes, després de la visualització del vídeo i el poema, realitzem una activitat. La següent activitat consistia a endevinar el que hi havia dins d'una caixa de fusta; per a saber-ho primer havíem de realitzar els passos següents: 1) Realitzar algunes hipòtesis per a saber com ho anem a deduir. 2) Realitzar una taula sobre que aparell de mesura utilitzem i que accions realitzem. 3) I, una altra taula amb l'acció realitzada amb la caixa i el resultat obtingut. La meua companya Isabel i jo, pensem a esbrinar-ho per mitjà dels sentits (orella, mà) i amb un fill de ferró, però amb açò últim va ser impossible ja que la caixa estava precintada amb zel.
Finalment, Juanfran ens va dar diverses opcions del que podria haver-hi dins de la caixa i, després de diverses oportunitats triem el nostre objecte. Finalment, endevinem el que hi havia entre, gràcies a la meua companya Isabel, tot cal dir-ho, la nostra caixa contenia tres piles, cosa que no m'imaginava ja que pensava que era o uns daus o un imant. Per a acabar, he de dir que les classes de Juanfran m'estan agradant molt ja que són diferents de les altres, per la qual cosa aprenc d'una manera diferent, i això m'agrada. A més, es manté el bon clima en classe pel que les classes se'm fan molt divertides i enriquidores.
Aplicant esta activitat a Infantil, se'm va ocórrer l'activitat de "la caixa de les sorpreses", la qual consistix a ficar en una caixa objectes de diferents textures (suau, aspre, duro...) i, a continuació els xiquets i xiquetes, amb els ulls embenats, té que toques un objecte i endevinar-ho. Al meu parer, em pareix una activitat molt típica però molt especial perquè vagen dominant els diferents sentits que posseïxen.

Maria Montessori: Un exemple a seguir

Per més persones lluitadores, per més dones com Montessori.
Dimarts Passat 13, acudim a una xarrada en la universitat sobre la metodologia, pedagogia i materials Montessori. La xarrada en general em va paréixer interessant ja que el que va donar la xarrada (no recorde el nom) ens relatava la seua experiència docent respecte a la metodologia Montessori. En la xarrada, es va comentar en que consistia el mètode Montessori: les seues possibilitats, limitacions, avantatges, crítiques, etc. El que més em va interessar de la xarrada va ser el que va comentar sobre el "EGO humano"; ja que estic totalment d'acord amb ell i, a més em pareix un tema molt interessant per a tractar en Educació Infantil. Els xiquets i xiquetes, por lo general, en l'etapa d'Infantil, tendixen a voler ser el millor, a ser la figura d'autoritat entre els seus companys, a ser el centre d'atenció. Estos aspectes, generalment, ho mostren en les seues relacions socials dia a dia, com per exemple amb el tema de l'edat, que a més edat més dret tens i millor se't donen les tasques. Este sentiment ens porta a la problemàtica de fer quelcom pel simple fet de que t'alagen i no per per a estimurlarte y/o cultivar-te com a persona. Però este problema d'ego no és culpa dels xiquets i xiquetes, ells /es estan en ple desenrotllament i cada vegada van aprenent i descobrint més coses. Des del meu punt de vista, el problema ve de la metodologia que empra el professorat ja que s'ha de despertar el sentiment d'interés o curiositat amb la finalitat que els coneixements els motive a investigar i a saber encara més, no a estudiar pel simple fet de traure bona nota.
D'altra banda, van haver-hi aspectes de la metodologia Montessori que empraria en l'aula Infantil. Aspectes com un ambient preparat i adaptat per als xiquets i xiquetes, el treball lliure i la distribució dels alumnes i alumnes (els alumnes i alumnes es col·loquen segons l'edat però tots en el mateix aula, amb una diferència de tres anys, és a dir, xiquets i xiquetes de 0-3, de 3-6, de 9-12... . La distribució em pareix un aspecte súper interessant ja que considere que és millor una aula amb diversitat d'edats, des del meu punt de vista, pense que els xiquets i xiquetes tindrien major estimule d'aprenentatge ja que podrien aprendre uns d'altres.
En definitiva, este tipus d'activitats, com el d'assistir a una xarrada educativa, s'han de realitzar més sovint ja que enriquim els nostres coneixements sobre la docència amb altres punts de vista i amb explicacions de personal docent, els quals tenen experiència en este àmbit.
- Vos deixe l'enllaç d'un prezi que vaig realitzar l'any passat en una altra assignatura sobre el mètode Montessori, per si voleu consultar- el: http://prezi.com/vwkkh5j9g5ew/?utm_campaign=share&utm_medium=copy 

jueves, 15 de febrero de 2018

"Llig abans de fer"

En la classe de hui hem començat amb la reproducció de quatre vídeos els quals m'han paregut molt divertits i interessants. Els vídeos anaven sobre el rebuig dels xiquets i xiquetes a l'escola, sobretot al començament. 
A continuació, obrim un debat sobre les següents situacions dels xiquets, concretament d'on venia este sentiment de rebuig. Des del meu punt de vista, considere que gran part de l'equip docent i de tot el personal que formen el centre educatiu no té consciència de la importància que tenen crear un bon aprenentatge, en tots els àmbits, en l'etapa d'Infantil. A més de deixar la motivació un poc de costat, aspecte molt important per als xiquets i xiquetes d'Infantil.
A l'acabar el debat, el nostre professor Juanfran ens va repartir un examen sobre ciències i altres habilitats, el qual en un principi comptava per a nota. Al realitzar l'examen em doní encara més compte que no tènia cap base de ciències, la queal cosa em va crear ràbia cap als cursos anteriors. Però açò no va ser el pitjor, una vegada entregat l' examen, ho corregim en conjunt i em va donar compte que no havia llegit bé ni la mitad de l'examen. En aquesta classe, em doní compte que he de llegir amb més atenció els exàmens i no centrar-me tant a omplir-ho. Però també, sé que és com un "tic", algo involuntari, ja que m'han educat així, programada per a "vomitar" els continguts que es donen en classe i l' endemà ni saber de que anaven dites continguts.

lunes, 12 de febrero de 2018

Coneiximent cotidià VS Coneiximent científic

Com en totes les classes, comencem amb un vídeo. El vídeo de hui ha anat sobre la ignonància de part de la societat jove del nostre país. En este cas, eren dos xiques adolescents però et pots trobar molts casos d'aquest tipus. En la meua posició, com a futura docent, trobe el centre del problema al sistema educatiu, mes concretament, en les formes de fer les coses, ja que falten moltes millores en quant a calitat i valors de continguts a nivell acadamic i socialment. Per altra banda, si que és veritat que s'han fet moltes millores per a solucionar aquest fracàs escolar però a fins i debatut s'ha de fer més treball i progrés en les centres educatius.
Després de la visualització del vídeo, el professor Juanfran ens va donar un examen sorpresa amb algunes preguntes un tant pilletetes sobre la ciencia; preguntes en quant a la gravetat, l'òrbita de la Terra, les plantes, él pes del fum... Quan vaig veure l' exam, vaig donar-me compte de que no em recordava de quasi cap cosa del estudis a Primaria però, vaig respondre les preguntes amb aixó i un poc d'intuicció.
Al finalitzar l'examen van corregir-lo en conjunt i no tenia quasi nada be😅 , la intuicció no em va jugar bona passada. Aquesta activitat em va fer reflexionar ja que a pesar d'haver donat ciències durant tot Primària no recordava els continguts bàsics d'esta, la qual cosa em fa que em de compte encara més de que el sistema educatiu, de fa uns anys i l'actual, no té una bona metodologia. Al meu parer, s'ha de canviar la manera de presentar els continguts i deixar un poc de costat la teoria.

viernes, 2 de febrero de 2018

Calfant motors

En la sessió d'ahir, comencem amb un vídeo el qual tractava la rellevància del procés de memorització en les metodologies dels centres educatius. Un aspecte que està afectant seriosament el mètode d'ensenyança - aprenentatge. 
Ja que aquest tema està molt present en les nostres classes, va sorgir en l'aula un debat molt interessant, on generalment traiem en clau que els professors i tots aquellls que es dediquen a l'educació, exposen les seues queixes sobre la metodologia caracteritzada, en general, per una educació tradicional i horitzontal (professor - alumne) però poques són les pràctiques o canvis que observem per a canviar este problema, llavors generen en els alumnes una actitud de frustració cap esta situació, des del meu punt de vista.
A continuació, realitzem dos activitats: la primera era dibuixar un científic o una científica com nosaltres volguérem i a continuació classifiquem els aspectes negatius i positius de la ciència. Estes dos activitats, van generar també un debat sobre com presentar els continguts referits a la ciència de manera que li resulte atractiu i motivador a l'alumne. Durant el debat, van sorgir diverses opinions però, des del meu punt de vista, considere que les classes de ciències s'han de donar d'una manera pràctica, comprensiva i manipulativa on el docent oferisca processos simultanis per a resoldre les diferents activitats o situacions presentades i, que al seu torn els dits processos siguen atractius i que motiven a l'alumne.
En definitiva, la classe de hui em va paréixer molt productiva ja que traiem diversos punts de vista sobre la manera de fer classe (la metodologia) , aspecte que ens afavorix a l'hora de saber en quin tipus de docent ens volem convertir.

martes, 30 de enero de 2018

Primeres impressions

Hui, trenta de gener, hem començat l'assignatura: "La didàctica del coneixement del medi natural". El títol em va cridar molt l'atenció ja que sempre he tingut molta curiositat pel medi ambient i els aspectes que ho formen.
 Per a començar la classe, el professor, Juanfran Álvarez, ens ha posat un curt que reflectia dos perspectives distintes en la nostra societat: una perspectiva la qual mostrava l'actitud de persones negatives, agressives i desafiadors i una altra, la qual estava representada pel protagonista del curt, que es caracteritzava per ser positiva, afectuosa i tolerant. Des del meu punt de vista, m'identifique més amb la segona perspectiva ja que considere que sóc una persona positiva i que sempre intenta portar la calma davant de situacions de tensió o conflictives.
A continuació, ens hem presentat amb ajuda d'algunes pautes que ens ha proporcionat el professor. Esta activitat m'ha agradat molt ja que ha creat un clima positiu i d'humor en l'aula. I més avant, el professor ha exposat en que consistia l'assignatura (teoria, pràctica, avaluació, etc) .
En definitiva, la primera sessió m'ha causat molt bona impressió ja que els continguts de l'assignatura m'han paregut atractius i, el professor m'ha paregut molt flexible i carismàtic amb nosaltres, aspecte que veig molt positiu per a aportar-nos nous valors i/o punts de vista en la nostra futura labor com a docents. En resum, este primera sessió ha sigut un xute de motivació per a les següents sessions.